Iloa ja kannanottoja ihmisoikeuksista – hoitajia Burmasta Brighter Futuren johdattamana

Kuva 1: Burmalaisien hoitajien ryhmä. Käsimerkki tarkoittaa ”rakastan”.

Kävin eilen 17.5.2022 Espoossa tapaamassa Min Min Soe Shwe:n autokoulun tiloissa 24 upeaa hoitajaa Burmasta (Myanmar). He ovat olleet Suomessa kolme viikkoa. He ovat opiskelleet Burmassa suomea Brighter Future Oy:n kautta opettajiensa Mikin ja Min Minin kanssa puoli vuotta viikoittain kuusi vuorovaikutteista tuntia Zoomissa suomea burmaksi opettavan Miki-opettajan kanssa. Lisäksi heillä oli ollut paljon kotitehtäviä ja kaikki olivat opiskelleet suomea itsenäisesti todella ahkerasti. Ja se näkyi!

Me keskustelimme Burman ja Suomen kulttuurin ja maan eroista ja pystyimme vaihtamaan ajatuksia myös vaativammista aiheista kuten vakavat poliittiset kysymykset kuten sisällissota ja sotilasjuntan toiminta ja sen seuraukset Burmassa, tasa-arvo ja ihmisoikeudet. Opin perusasioita Burmasta maana ja burmalaisesta kulttuurista iloisten, välittömien ja todella rohkeiden nuorten ihmisten kertomana. Keskustelu käytiin suomeksi. Vaikka keskustelumme aiheet olivat vakavia, kaikkialta kuului iloista naurua. Opin, että Burmassa on kuusi erilaista tanssityyliä ja sain nähdä burmalaista kansantanssia, yksi hoitajista esitti Happoradion kappaleen ”Puhu äänellä, jonka kuulen” suomeksi ja lisäksi ammattilaistason lauluesityksen, jonka laulajasta kuulemme varmasti vielä lisää – katso video tästä!

Olen vakuuttunut, että nämä nuoret miehet ovat tehneet jotakin todella oikein. Opetus on realistista ja omaan kokemukseen perustuvaa. Sen lisäksi, että opettajilla on erinomainen kahden (ja useamman) kielen ja kulttuurin osaaminen, he ovat itsekin hoitajia ja tuntevat hyvin niin hoitoalan kuin maahanmuuttoon liittyvät prosessit. Jotakin taustatyössä on tehty todella oikein – paremmin kuin monessa muussa prosessissa. Olen ylpeä, että saamme tehdä yhteistyötä näin lahjakkaiden ja viisaiden nuorten ihmisten kanssa.

Nyt kaikki tapaamani hoitajat etsivät työtä. Hoitajilla on valtava halu päästä omalle alalleen töihin Suomeen. Monilla heistä on myös sairaanhoitajan koulutus kotimaastaan ja kokemusta hoitotyöstä, osalla monelta vuodelta. Kielitaito kehittyy näissä käsissä huimaa vauhtia ja sekä Min Minin yrityksellä että Gimaralla on mahdollisuus tukea kielitaidon kehittämisessä myös työllistymisen jälkeen. Oppisopimus olisi varmasti paras monelle, jotta työ ei jäisi vain hoiva-avustajan työksi, vaan he voisivat työskennellä lähihoitajina ja sairaanhoitajina uudessa kotimaassaan.

Brighter Future tekee Gimaran kanssa yhteistyötä Function the Trainer -ohjelman kautta ja tilaa ammatilliset kielitaitotestit Gimaralta. Tällä hetkellä hoitajien kielitaitotaso on vähintään A2 (CEFR).

Onnea matkaan Suomessa, hoitajamme Burmasta! Teidän kanssanne en pelkäisi, saisinko hyvää hoitoa!

Jos etsit mahtavia tyyppejä hoitoalan yritykseesi, ole yhteydessä Min Miniin!

Min Min Soe Shwen yhteystiedot ovat tässä:
+358 40 679 3871
minminsoe.shwe@gmail.com

info@brighterfuture.fi

MinMin LinkedInissä
Min Minin autokoulu

Kuva 2: Brighter Future Oy:n toimitusjohtaja Min Min Soe Swe ja hoitajia opiskelupaikan tiloissa Espoossa.